Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ;

Ολοένα περισσότερο προβάλλει η ανάγκη για την Ελεύθερη Συνδικαλιστική των Οργάνωση των Φαντάρων και όχι μόνο. Η κατάσταση πραγματικά δεν παλεύεται και η νέα στρατιωτική ηγεσία φαίνεται αποφασισμένη να υλοποιήσει με τον πιο ακραίο τρόπο την κυβερνητική πολιτική. Το Αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που καλείται να απαντήσει στις ανάγκες του οξυνόμενου ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, στην ένταση στην Κύπρο και στις αυξημένες ανάγκες των αποστολών εκτός συνόρων, ουσιαστικά απαιτούν συνεχή Πολεμική Ετοιμότητα, εντατικοποίηση της εκπαίδευσης, αμέτρητες υπηρεσίες που παραβιάζουν κάθε πρόγραμμα και σμπαραλιάζουν τις αντοχές φαντάρων και μονίμων.

Αυτοί είναι οι λόγοι των συνεχών ατυχημάτων, συχνά θανατηφόρων, της άνθισης των ναρκωτικών και του αλκοολισμού, αλλά και των αυτοκτονιών. Η τάση φυγής από την αβάστακτη καθημερινότητα είναι η άλλη μεριά του νομίσματος όπου προνομιούχοι γεύονται τα «καλά» της βιομηχανίας των Μετατάξεων, ευνοϊκών Μεταθέσεων και Αποσπάσεων.

Δε λείπουν όμως και τα περιστατικά ανυπακοής και Αντίστασης. Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κινούμενο ανεξάρτητα από τα κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ κλπ) καταφέρνει να εκφράσει εν μέρει την οργή των φαντάρων ωθώντας την συλλογική διεκδίκηση, την έκφραση παραπόνων στους διοικητές και τη δημοσιοποίηση της βάρβαρης χακί καθημερινότητας.

Σε αυτή την άτυπη καθημερινή συνδικαλιστική δράση έρχονται να προστεθούν οι διεργασίες των επαγγελματιών στελεχών. Ένας δρόμος είναι αυτός της παραίτησης που ακολουθούν κατά χιλιάδες οι ΕΠ.ΟΠ. Άλλος δρόμος είναι αυτός της αναζήτησης συνδικαλιστικής έκφρασης, που φτάνει ακόμη και στη Λευκή Απεργία (όπως αυτή που πραγματοποίησαν πριν λίγα χρόνια οι πιλότοι).

Οι εγκάθετοι κονδυλοφόροι και οι επαγγελματίες χαφιέδες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που παρεμβαίνουν και στο Διαδίκτυο, συχνά με απαξιωτικές επιθέσεις, προβάλλουν το φόβο της πραγματοποίησης Απεργίας. Ταυτόχρονα, η εκδήλωση Απεργία προβάλλεται ως κάτι απίθανο, ως κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά.

Σεβόμαστε την άγνοια τους για τα ιστορικά γεγονότα. Όμως ένα πρόσφατο δημοσίευμα ήρθε να αποδείξει ότι η ανάγκη συλλογικής διεκδίκησης υπάρχει σε όλους τους στρατούς. Εκδηλώνεται ακόμη και με τη μορφή της Απεργίας.

Διαβάζουμε λοιπόν:

«Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Πραιτόρια της Νότιας Αφρικής όταν η Αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει συγκέντρωση απεργών-στρατιωτών, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τις μονάδες τους διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς. Η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων απέναντι στους απεργούς, η συγκέντρωση των οποίων είχε κριθεί παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Τουλάχιστον 2000 στρατιώτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για να λάβουν μέρος στην συγκέντρωση και να συναντηθούν με τον πρόεδρο Ζούμα. Ο νοτιοαφρικανικός υπουργός Άμυνας απείλησε ότι θα προχωρήσει στην απόταξη περίπου 1000 στρατιωτών με το αιτιολογικό ότι οι πράξεις τους έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την εθνική άμυνα της χώρας. Χιλιάδες νέοι αναγκάζονται λόγω ανεργίας να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Νότιας Αφρικής, παρά το γεγονός ότι οι στρατιώτες θεωρούνται οι πιο κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι».


Σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά κύριε Β.Μεϊμαράκη και κα. Β.Παπανδρέου;

ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ 5.500 ΕΥΡΩ Προθεσμία 2 μηνών στους 33.894 ανυπότακτους

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ μόλις δυόμισι μηνών έχουν 33.894 ανυπότακτοι «εσωτερικού» και «εξωτερικού» για να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και να γλιτώσουν περίπου 5.500 ευρώ πρόσθετο χαράτσι που επιβλήθηκε πέρυσι για την εξαγορά της επιπλέον 6μηνης θητείας που έχουν «φορτωθεί» όσοι παρανόμως δεν κατετάγησαν στην ώρα τους στο Στράτευμα. Σύμφωνα με διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις των υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών, το αντίτιμο της εξαγοράς κάθε μήνα πρόσθετης θητείας αυξήθηκε από 90 ευρώ που ήταν για χρόνια, σε 1.000 ευρώ σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους νέους ανυπότακτους αλλά και να αυξήσει τα κρατικά έσοδα.

Αρχικά η πέρα από κάθε έννοια δικαίου και λογικής αύξηση και τα 1.100% ίσχυε από 1-1-2009, αλλά έπειτα από διαμαρτυρίες ότι επιβλήθηκε απροειδοποίητα και με αναδρομική ισχύ, ο υφυπουργός Άμυνας Κ. Τασούλας έκανε πίσω και την ανέστειλε για ένα έτος (μέχρι τις 31-12-2009). Όμως για να μπορέσει κάποιος να επωφεληθεί ακόμη από την έκπτωση (και να πληρώσει μόνο με 90 ευρώ τον κάθε έναν από τους 6 μήνες πρόσθετης θητείας) πρέπει να δηλώσει την επιθυμία του και να φορέσει το χακί οπωσδήποτε με τη σειρά κατάταξης του προσεχούς Νοεμβρίου. Συνήθως δε η κατάταξη γίνεται το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Μετά τον Νοέμβριο αντί για (90x6=) 540 ευρώ θα χρειάζονται (1.000x6=) 6.000 ευρώ! Το πρόστιμο αυτό είναι ανεξάρτητο από την εκπλήρωση της θητείας (9 μήνες στον Στρατό Ξηράς και 12 στην Αεροπορία και στο Ναυτικό).

Πονοκέφαλος οι εκλογές
Το υπουργείο Άμυνας, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ανυπότακτους, μελετά το ενδεχόμενο να εκμεταλλευθεί την επιβολή του χαρατσιού κάνοντας σχετική καμπάνια του στυλ: «Ελάτε τώρα που είναι φθηνότερα». Ωστόσο υπάρχουν και αντίθετες εισηγήσεις, ότι η πολύ μεγάλη αύξηση θα επηρεάσει αρνητικά τους ανυπότακτους έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο, λένε, που οι ανυπότακτοι κάνουν αυτήν την εποχή σχέδια προσωρινής επιστροφής τους στην Ελλάδα με την ευκαιρία των εκλογών, είτε αυτές γίνουν τώρα είτε την άνοιξη του 2010.

Οριακή απόδοση
Πάντως, σύμφωνα με έμπειρους στρατολόγους τα κατά καιρούς ευνοϊκά μέτρα που έχουν ληφθεί για τους ανυπότακτους λίγο έχουν επηρεάσει τον συνολικό αριθμό τους. Τα μέτρα της περιόδου 2003 δεν απέδωσαν βραχυπρόθεσμα, ενώ αυτά του 2005 παρουσίασαν, λόγω και της μεγάλης δημοσιότητας υποθέσεων επωνύμων, κάποια απόδοση για 1-2 χρόνια. Συνολικά το 2002 οι ανυπότακτοι ήταν 29.857 ενώ στις 31/12/2008 ήταν 33.894.

πηγή: http://digital.tanea.gr/